Over Miss Budget - Meer info!
 
 

Miss Budget

The best things in life are cheap

 

vrijdag, 20 februari 2015 15:19

►BUDGET BYTES◄ NEDERLAND GAAT VOOR 'N VAKANTIE FOR LESS + 10 BUDGET TIPS

Vakantie for less: 10 tips Vakantie for less: 10 tips

Ben jij je (zomer)vakantie al aan het plannen? En, ga jij ook voor een budget break dit jaar? Volgens onderzoek van ActiePagina.nl besparen we namelijk massaal op onze welverdiende vakantie(s). Het complete onderzoek én de verrassende uitkomsten lees je hier. En natuurlijk geef ik ook tips hoe jij het meeste uit je vakantiegeld haalt >>

‘Ons bin zuunig’ slaat niet alleen op de Zeeuwse Nederlanders, want bijna de helft van de Nederlanders (46%) neemt bijvoorbeeld een lunchpakketje mee naar een dagje weg. Tijdens ‘n weekendbreak of vakantie wordt zelfs nog meer bespaard: zo zegt 52% zelf boodschappen te doen en te koken in plaats van een restaurant te bezoeken. En wintersport blijkt zelfs massaal geschrapt te zijn van de vakantieplanning. Maar liefst 80% van de ondervraagden heeft helemaal niet geskied de afgelopen 5 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van ActiePagina.nl onder ruim duizend Nederlanders*

Vakantie for less
En niet alleen tijdens de vakantie wordt er beknibbeld, al voor de vakantie proberen Nederlanders geld te besparen. Zo regelen we onze vakantie vaker zelf, zonder tussenkomst van een reisbureau, touroperator of tussenpersoon (56%), proberen we het doorgaans dure hoogseizoen (52,6%) te vermijden en wordt er actief bespaard door het inzetten van vroegboekkortingen of last-minute aanbiedingen. Ook bespaart men graag door intensief vakantieaccommodaties te vergelijken. Bijna een kwart (22,5%) maakt bij het boeken van een vakantie bovendien gebruik van (online) kortingscodes van vakantie-aanbieders.

Gemakkelijk geld besparen
Ook tijdens de vakantie is de Nederlander wat voorzichtiger met zijn vakantiegeld. Zo nemen we ons eigen natje en droogje mee voor onderweg en ruilen het buiten de deur eten vaker in voor een rondje supermarkt. Zo min mogelijk bellen en internetten in het buitenland, minder souvenirs inslaan en meer artikelen van thuis meenemen zijn andere handige manieren om geld over te houden.

Weinig wintersport
Uit het ActiePagina.nl onderzoek blijkt ook dat 80% van de Nederlanders zich de afgelopen vijf jaar niet aan een sneeuwvakantie gewaagd heeft. Een grote bespaarpost, want de wintersport snoept een behoorlijk deel van het totale vakantiebudget op: gemiddeld wordt door 42% van de mensen die richting de sneeuw vertrekken een bedrag tussen de €500 en €1000 uitgegeven aan een skivakantie. Gaat men toch naar de sneeuw, dan wordt er naast de bespaartechnieken die ook tijdens andere vakanties worden ingezet, ook bezuinigd door te kiezen voor een goedkoop vervoermiddel naar de bestemming (29%), te tanken in landen waar de benzine relatief goedkoop is (26%) en door skimateriaal te lenen of te huren in plaats van deze zelf aan te schaffen (23%).

Mike Lester, General Manager bij ActiePagina.nl licht toe: “Onze studie laat zien dat het merendeel van de mensen zowel tijdens hun vakantie als in de voorbereiding daarop, geld probeert te besparen. Door slim online te shoppen en kortingscodes in te zetten voor bijvoorbeeld een dagje uit naar een pretpark of bij het boeken van een vakantie kan eenvoudig een aantal euro’s minder worden uitgegeven, zonder dat dit veel tijd of energie kost.”

Ik als Miss Budget kan dat natuurlijk alleen maar toejuichen! Waarom meer betalen als het ook goedkoper kan? Daarom hier mijn 10 tips om al te besparen voordat je op vakantie gaat. Meer vakantie voor je geld dus!

1. How low can you go..? Houd een ‘staycation’ en vier vakantie in je eigen huis dit jaar. Ontdek je eigen regio en land en plan leuke dagjes uit. Wedden dat jij nog maar heel weinig van ons mooie Nederland gezien hebt? En zo houd je lekker wat geld over om tijdens je thuisvakantie wél regelmatig lekker uit eten te gaan, dagjes strand te doen en terrasjes te pakken. Heel veel leuke info over ons heerlijke Holland vind je op deze site.

2. Ben jij een luxepaardje? Doe een stapje terug. Boek nu eens niet die luxe 40 m2 stacaravan maar ga kamperen bijvoorbeeld (Ieks! Ik moet nog even aan het idee wennen…) of ga niet voor die vrijstaande villa maar kies voor een lodge of appartement. Wat ook een idee is: boek samen met vrienden of familie sámen een wat groter huis. Zo heb je toch de luxe die je wilt tijdens de vakantie maar deel je de kosten. Zo leerde ik een paar jaar geleden het fenomeen Agriturismo kennen voor mijn favoriete vakantieland Italië. Dit zijn vaak boerenbedrijven die een huis en/of appartementen verhuren op hun terrein. Middenin de natuur, tussen de locals én veel betaalbaarder dan een caravan op een 5-sterren camping. Check Agriturismo.it voor de leukste agriturismo’s in La Bella Italia.

3. Doe aan huisruil. Dit is echt een upcoming trend. Ruil met een ander stel of gezien van huis. Zo bespaar je in ieder geval de kosten voor de accommodatie, en dat is vaak al een groot deel van je vakantiebudget. Moet je er wel tegen kunnen dat er vreemde mensen in je huis leven, wonen en slapen… Kijk bijvoorbeeld eens bij huizenruil.com of guesttoguest.com.

4. Het is in het onderzoek al genoemd: maar toch wil ik het nog eens onderstrepen: vergelijk online!! Je zal zien dat die ene camping of dat leuke vakantiepark bij die ene aanbieder duurder is dan bij de ander. En soms loont het ook nog om via de aanbieder direct te boeken. En ook sites als Zoover zijn wat mij betreft onmisbaar! Heb je een omgeving gezien die je leuk lijkt? Kijk bijvoorbeeld op Zoover of Booking.com welke betaalbare alternatieven er zijn voor die ene dure accommodatie. Een goede hotelvergelijker is: hotelscombined.com

5. Vermijd de toeristische trekpleisters. Ja, het Gardameer in Italië is ook leuk en de Cote D’Azûr spreekt tot de verbeelding met zijn witte stranden en blauwe zee. Maar je betaalt er ook de hoofdprijs. Niet alleen voor de acco, maar zeker ook in de restaurants en de winkels rondom deze populaire plekken. Kijk eens wat verder dan de typische toeristentraps en ontdek het onontdekte Frankrijk of Italië. Zo togen wij een keer naar het Iseomeer en het Lago Maggiore. Minder toeristisch dan het Gardameer en ook minstens zo leuk. En ook Frankrijk heeft gebieden die een stuk betaalbaarder zijn dan de Zuid-Franse kust. Kijk bijvoorbeeld eens op rendezvousenfrance.com voor ideetjes. Meestal zijn de authentiekere plekken nog veel leuker en sfeervoller ook dan de toeristische trekpleisters.

6. Boek je vakantie of heel vroeg – om te profiteren van de vroegboekkorting – of heel laat – om de laatste plekken op een leuk vakantieadres voordelig te kunnen scoren. Voor dit laatste geldt wel dat je flexibel moet kunnen zijn in je vertrekdatum. Maar als dat kan dan kun je zomaar voor een dubbie op de eerste rang belanden.

7. Schrijf je in bij zoveel mogelijk budget-vakantieaanbieders als Actievandedag.nl, Groupon, Travelbird en Vakantieveilingen.nl. Deze aanbieders vullen vaak de laatste plekken of de moeilijkere periodes (buiten de schoolvakanties, eerste / laatste weken van de schoolvakanties) voor een fijn prijsje. Als je geen vastomlijnd plan in je hoofd hebt qua vakantieland of accommodatie kun je zo een leuke vakantie voor less bemachtigen.

8. Kies het goedkoopste vervoermiddel als je ver(der) weg gaat. Het lijkt zo logisch om voor je auto te kiezen, maar die is niet altijd het goedkoopst. Ga je voor een zonvakantie en lig je 14 dagen op het strand en gebruik je de auto alleen maar om op je bestemming te komen? Dan kan het vliegtuig bijvoorbeeld nog wel eens goedkoper zijn. De goedkoopste vliegtickets scoren? Kijk eens hier: skyscanner.nl of vliegtickets.nl.
Reis je bijvoorbeeld naar Italië of Frankrijk dan moet je, naast de torenhoge benzienekosten, ook nog aan tol en/of een vignet (Zwitserland!) denken. En reis je in twee keer omdat het te ver is om in één dag (met twee jengelende kids op de achterbank) op je bestemming aan te komen? Dan komen de kosten voor het overnachtingshotel én het uit eten voor die avond er bijvoorbeeld ook nog bij. En dat loopt snel op…

9. Francofiel of Italiëlover? Gooi het eens over een compleet andere boeg! Landen als Slowakije, Hongarije en Tsjechië zijn echt veel goedkoper op álle gebieden. Van de accommodatie tot het uit eten en de boodschappen. Zo krijg je meer (en/of langer) vakantie voor hetzelfde of zelfs minder geld! En is relaxen en genieten niet waar het om draait tijdens die fijne vrije dagen? Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over de 10 goedkoopste Europese vakantielanden.

10. Het is een open deur maar wel heel effectief: reis buiten het hoogseizoen. Die zes weken in de zomer, twee weken met Kerst en de voorjaarsvakantie zijn de 9 duurste vakantieweken van het jaar. Heb je kids of zit je in het onderwijs of de bouw dan ontkom je er meestal niet aan. Toch verbaas ik me elk jaar weer over het aantal duo’s dat ook in het hoogseizoen vakantie viert. Macht der gewoonte misschien?
En zelfs al ben je gebonden aan het hoogseizoen, toch zijn er nog opties: ga in de eerste of de laatste week van de vakantie weg. Die weken vallen vaak niet binnen het topseizoen en dat scheelt toch weer een paar tientjes. Of kies er bijvoorbeeld voor in het hoogseizoen voor de staycation te gaan (zien punt 1) en ga weg in de mei- of herfstvakantie. Niet de goedkoopste periode maar toch minder duur dan de zomervakantie.

Budget-vakantie-budget

*Bovenstaand onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Panelwizard in januari 2015 opdracht van ActiePagina.nl, de marktplaats voor slimmer winkelen.